Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Arte_del_fascismo IC_1011 Guerra_Civil_Espanola_en_la_provincia_de_Soria Horacio_Casarín Hernan_Rodrigo_López Hibernians_FC Aralia_ginseng Historia_de_Jalisco Argonos Ayamanes Milmyeon Ministro_de_Defensa_(Siria) Ayuntamiento_de_Saynatsalo Momblona Heemskerk Miyanoshita Asociación_de_Programas_Universitarios_de_Administración_en_Salud Andorra_GrandValira Hyphessobrycon_amandae Hippeastrum_crocatum Arroyo_guaviyu_(Paysandú) Monarquia_de_los_Habsburgo Anatoli_Kudriavitski Asociación_de_baloncesto_de_japón Ano_607 Andrés_Chazarreta Hohenbergia_laxiflora Idioma_sutiaba HMS_Argyll Anselme_Gaetan_Desmarest Hypselobarbus_micropogon Athyrium_irriguum Miserere_(Mozart) Iagná Guaranies Guglielmo_Gonzaga Arco_de_triunfo_de_l'Étoile Ardoix Horace_Albert_McKinney Hermandad_del_Resucitado_(Cordoba) Idiomas_y_Ocio Haluro_de_plata Guardia_Urbana_de_Buenos_Aires Hielito Multaq Henriqueta_Outeiro Gāndhāra Asociacion_para_la_Paz Area_metropolitana_de_Santander-Torrelavega Andres_Caparros_Jr Montes_de_Toledo_(comarca) Hiperdulía Huanchaco Hyarmendacil Montia_pentandra

html map