Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Liechtenstein_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Invierno_1984 Intelligent_Systems Instrumento_derivado Lenguaje_de_programación_QBASIC Khalid_al_Mihdhar José_Iván_Gutiérrez Lenguas_numicas Jose_Ramón_Fuertes John_Geiler_Mosquera_(futbolista) La_Morte_d'Arthur John_Lauridsen Julio_Salvador_Díaz-Benjumea King_of_Fools José_de_Grimaldo Islas_de_Chile La_Luz_(desambiguación) La_Cumbre_(Caceres) José_Huguet Lewisville_(Washington) Legión_de_superhéroes Juan_Castaño_Quiros Leiria_(freguesia) Jesus_Guzman_Delgado Institut_Obert_de_Catalunya Juli_Fernández Justin_Germain_Casimir_de_Selves Kampong Leon_Blevins Jackson_Melian Jardín_botánico_de_Cienfuegos Jardín_Botanico_de_Copenhague Irene_Herradas Jean-Francois_Christophe Javier_Arévalo_Vela Lexington_(Ohio) Laigne_en-Belin Keeseville_(Nueva_York) Lacóbriga Iustin_Pârvu Le_Roi_Est_Mort,_Vive_Le_Roi! Juan_Antonio_Hernández José_Corts_Grau Jose_Madrazo Instituto_Brasileño_de_Geografia_y_Estadistica Lansi-Suomen_laäni José_Pablo_Ventura La_Mona Juan_Héctor_Hunziker Langerringen Keshena Johnny_Jorgensen Jeitinho_(idiosincrasia) José_Tafalla Julio_Gonzalez Jennifer_Mary_Butala

html map