Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Canario_de_Santa_Elena Campo_compuesto Castillo_de_Plessis-Bourre Cañadón_Chileno Budapest_Honvéd_Futball_Club Campo_del_Club_Nairobi Casa_de_Aldana Cercis_mexicana Centro_para_las_artes_yerba_buena Bimota_YB9 Bailarin Campeonato_Europeo_de_Atletismo_de_1946 Callimont Batalla_de_Old_Trafford Castello_/_Castellon Barrio_Nuevo_(Huéscar) Boogie_el_aceitoso_(película) Carlota_de_Saboya_(1441_1483) Camino_del_Oregon Carretera_Argel_Lagos Buenaventura_Correoso Bicing Chamaesyce_carmenensis Campylocentrum_robustum Calle_de_Balmes Bulevar Carduelinae Blob_wars:_metal_blob_solid Biological_Organic_Weapon Cantón_de_Oulchy_le_Château Buddleja_astralis Champsevraine Bohas-Meyriat-Rignat Biophida_purpurascens Caxiga Cassagnes-Begonhès Chaikovski_y_Los_Cinco Cantón_de_Le_Nouvion_en-Thiérache Carmen_Teresa_Meléndez_Rivas Centaurus_X-3 Años_770_adC Castellón_de_La_Plana Cacalia_porophyllum Camilo_Valor Año_245_adC Boomtown Carcarañá Boscotrecase Batalla_de_Karbalāʾ Bloque_de_potencias Bathyraja_maculata Campeonato_Mundial_de_Triatlón_de_1989 Campeonato_de_Fútbol_de_Costa_Rica_1988 Batalla_de_le_mans_(1871) Biere_trappiste

html map