Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Arquea_metanógena Himno_Nacional_(Rusia,_1991-2000) Angel_plana Hespera_melanoptera Heterotardigrada Mobelwagen HMI Grupo_Especial_Movil_Anti-narcóticos Hércules_lucha_contra_la_hidra_de_Lerna Anemia_infecciosa_equina Monje_vagabundo Ayo Hippocrepis_scabra_var._glauca Miquel_Badia_i_Capell Hiranya-kasipu Mundo_One_Piece Humberto_Tonna Arbitristas Guillermo_Tell_Villegas Hazleton_(Iowa) Anastasio_vives_de_rocamora Anundsjo_IF Attila_Balázs Aureliana Antonio_Maria_Ferro_Bermudez Hidroxibenceno Hugo_II_de_Borgona Archaeocyatha Atentado_al_Hotel_Marriott_2008 Gwendoline_(Chabrier) Antígenos_de_leucocitos_humanos Héctor_Duvauchelle Horrocrux_(Horcrux) Moving_Target Apolo_6 Antilla_(orquidea) Misa_de_visperas Arsenio_Alcalde Antonio_Abruña_Puyol Hesperis_hispida HD_108100 Anaximenes_de_Lampsaco Grus_japonensis Huevo_frito Historia_de_la_educacion Historia_de_las_misiones_jesuiticas_del_Guayra_Itatin,_Tape,_Paraná,_Uruguay_y_Guaycuru Huella_ecológica Archaeornis Minford_(Ohio) IRT_Broadway_Seventh_Avenue_Line At_san_quentin Hippocampus_biocellatus Mono_araña_de_manos_negras Annay-sous-Lens Municipal_Parrita

html map