Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Gran_depresion_de_1930 Market_Street Gobierno_y_política_de_la_Republica_Centroafricana Pyragra Lorenzo_Dominguez Rauhocereus_riosaniensis Ramat_Ha-Sharon Puente_Doménico_Parma Provincias_de_Santander_(Colombia) R_J_Reynolds_Industries_Inc. Los_Cien_Mil_Hijos_de_San_Luis Mecanográficas Proteasa Quique_Rivero Melina Manuel_Tello_Baurraud Microrregion_de_Grao_Mogol Raúl_Cuesta Manuel_Sanchez_Vite Gregorio_Cruzada_Villamil Manchac_(Luisiana) Manuel_Garcia_II_(Texas) Manuel_Machado_(compositor) Reginald_Saxton Mazama_gouazoubira_nemorivaga Gondola_de_supermercado Raraka Prionispa_tenuicornis Marcelo_Bielsa Los_arenales_del_sol Luis_José_de_Borbón Marketing_en_la_Red Mencion Luis_Munoz_de_Guzmán Mamífero_placentario Goldie Masterpiece_(album) Mercedarios Puerto_Argentino_Stanley Maladeta Pseudoyoungia Ramón_Posada_y_Soto Louvain_la_Neuve Mesembryanthemum_copticum Luis_José_de_Chorroarin Grados_académicos Macfadyena_unguis_cati Louis_Antoine-Henri_de_Borbón-Conde,_duque_de_Enghien Referendum_de_la_Constitucion_Europea_en_España Radio_Publica_Nacional Lágrimas_De_Amor Miguel_Rodriguez_Piñero_Bravo_Ferrer Mentha_tenuicaulis Qamdo Recursos_comunes

html map