Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Damià Crucero_25_de_Mayo_(1891) Dario_Diaz_Pérez Alexander_Kowalevsky Corte_espanola Almanaque_Astronomico Denominacion_de_elementos_sistematica Diego_Castañeda Edgemere_(Maryland) Alfonso_Vallejo_(desambiguación) D._M._F. Craneoscopia DBA_(Doctor_en_Administración_de_Negocios Dideba Distrito_de_Będzin Algoritmo_de_ordenacion David_Castilla Demofonte_(Vento) Crucero_Esmeralda_(1896) Curl Convergencia_absoluta Deerfield_(Míchigan) Dinamarca_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Seúl_1988 Dia_del_Pi Dactylis_scabra Convolvulus_scandens Discontinuidad_de_Mohorovicić Dassault_Mystère_I Eddie_Selzer Curupí_(planta) Cristino_Centurión Dado_de_rol Disidente_(banda) Doctor_Juan_León_Mallorquin_(Paraguay) Daniel_Kleppner Aleksandr_Beschástnyj Dupla_Norte_(Managua) Aloe_fragrantissima Diego_de_Acebes Dudleya_greenei Amaranthus_chlorostachys_var._aciculatus Amit Copa_Heineken_2005-2006 Denominacion_de_Origen_Málaga_Sierras_de_Málaga Doctrina_social Echinocactus_baldianus Deuterodon_parahybae Cuadrado_magico De_aquí_y_de_allá_(EP) Ecuador_térmico Distrito_de_Aurangabad_(Bihar) Dipiramide_triangular_elongada De_corazon_a_corazón Dactylispa_basicornis Cuerpos_flotantes

html map