Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Nadia_Yasin Neuvelle_les-la-Charite Peonia_arbórea Nemacheilus_obscurus Nevbosh Pedro_María_León-Paez_y_Brown Pinion_Pines_(Arizona) Osella Mutombo Pedro_Pablo_Trevino_Villarreal Pantherinae Osroes_I_de_Partia Pla_del_Penedès Orchis_pyrenaica Ouham-Pendé Pedro_Moya_Nino_de_la_Capea Nerine_sarniensis_var_corusca Mže Paruqe_Nacional_Leoncito Paul_Nougé Physalaemus_cuvieri Playa_de_Alappuzha Nancy_Cardenas Organizacion_político-administrativa_de_Palaos Periodo_de_retorno One_two_three_go!_(1,_2,_3,_go!) Nemanja_Bjelica Pehuajó_(desambiguación) Personajes_ilustres_de_San_Juan_del_Rio Pals_(Gerona) Neomorphus_salvini Pinheiro_da_Bemposta Paulhiac Plan_Z Porcentaje_masa-volumen Pietro_Bubani Parque_Nacional_de_la_Cultura_Agropecuaria Pierre_Colboc Nélida_Rotstein Parsa Paolo_Virzì Piapajaros Música_persa Oscar_Liera No_ha_parado_de_llover Palacio_Buenavista_(Madrid) Nerd_Corps_Entertainment Oncidium_cosymbephorum Parahancornia_tabernaemontana Petrofina Myiopagis Orbiting_Astronomical_Observatory Paz_Andres_Sáenz_de_Santamaría Neanderthal Peter_Goldmark

html map