Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Mainake_(revista) María_Cristina_de_Sajonia Regimiento_1°_de_Linea Lonesome_Tears Mike_Laure Provincia_de_Biobio Líbero_(mitología) Loreto_(Moraleda_de_Zafayona) Lockheed_(aviación) Prelo Michael_Fassbender Marahui Gobrias_(noble) R600 Marcel_Gustav_Baumann-Bodenheim Michel_Van_Loo Marca_Sajona_Oriental Reflejos_(película) Radio_Salud Mar_de_nubes María_Victoria_de_Borbon Los_Pumas Gran_Premio_de_Singapur_de_2010 MajaBhárata Lixing-lès-Saint-Avold Luis_Jacinto_Ramallo_Garcia Regencias_y_Constitución_de_1837_en_Espana Region_vinícola_de_Etyek_Buda Ramón_Gil Live_in_Japan_(álbum_de_The_Exploited) Psoralea_palaestina Memorias_de_Idhun,_el_cómic:_La_Resistencia_Revelación_(1_Parte) Megalograptus Luis_Benjamin_Cisneros Milicia_Popular Media_cuadrática_de_la_velocidad_de_un_gas Ramón_Bogarín_Argana Lázica Miguel_Rivas Marais RPECV Methyscophyllum_glaucum Produccion_cinematografica Ra,_Fiyi Pueblo_roma Los_Ángeles_de_Estela Put_it_in_a_love_song Lyonpo_Kinzang_Dorji Masters_de_Indian_Wells_1999 Lonicera_xylosteum_var_glabrescens Mesodactylis Rassemblement_pour_la_République López_Caro Microsoft_Macro_Assembler Merlo

html map