Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Queso_de_urriellu Gregorio_Antonio_Gallo_de_Andrade RP2A07 Luis_María_Huete_y_Morillo Metodo_de_yuzpe Raión_de_Halych Medallero_de_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_1908 Primer_Ministro_de_Checoslovaquia Gran_Madrid Miguel_Portillo Red_de_distribución_de_la_energia_electrica Rafael_Shafrir_2 Reedsport Lydomorphus_prasina Goizeder_Victoria_Azua_Barrios Pull_&_Bear Region_linguistica_francófona_de_Belgica Raión_de_Zavod_(Zaporizhia) Luzula_forsteri_var._rhizomata Progresismo_democrático Realismo_literario_español Meles_meles_canescens Raúl_López_González Prosopocoilus_buddha_annae Luisa_de_Borbon Regadío_(manejo) Marquesado_de_Marbais Martha_Stewart_Living_Omnimedia Gobierno_Provisional_de_la_Republica_de_China_(Pekín_1937_-_1940) Punjab_(provincia_Pakistán) Racionalismo_Crítico Queso_romano Radioisotopos Louis_Leygue Margarita_Saldaña_Hernández Pulverizacion_catódica Maria_Soledad_Lascar Raión_de_Velyka_Pysarivka Mentha_sylvestris_subsp_schimperi Martin_Aguero_Ereño Radiotelevisión_de_Vojvodina Radio_observatorio_Jicamarca Presidente_del_Congreso_Nacional_del_Peru Magnat_l'Etrange Martin_Rodríguez_(director_de_cine) Primaria_demócrata_de_Mississippi,_2008 Marqués_de_Vasto Ptolomeo_VI_de_Egipto Miguel_Ángel_Moratinos_Cuyaube Miguel_Torres_(cineasta) Mertzon_(Texas) Reaccion_de_cierre_de_anillo Mediatizacion_y_Secularización R30:_30th_Anniversary_World_Tour Loarn_de_dalriada

html map