Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Castillo_de_Peñarroya_(Ciudad_Real) Blockbuster,_Inc. Bliss_(album) Capilla_del_Carmen_(Yarumal) Azuki Beaumont-en-Véron Camara_gamma_cardiologica Cervera_de_buitrago Biberón Brocoió Capilla_de_San_Miguel_(Friburgo_de_Brisgovia) Banco_del_ALBA Carlos_II_de_Gonzaga-Nevers Blaquier_(provincia_de_Buenos_Aires) CH-146_Griffon Cartamo_domestico Cancionero_de_la_sablonara Carmen_Rasmusen Carabineros_de_Italia Catolicismo_espanol B.L.Wilson Bitacoras_com Cayo_Claudio_Espinal Carex_pendula Brittoli Casali Bligny_les-Beaune Brian_Keith CAIGUA Cairate Caballo_Purasangre Boff_Serafine Cebra_de_los_llanos Catedral_vieja_de_plasencia Banco_Mediolanum Cecilio_Baez_González Bandera_de_la_Ciudad_de_Sao_Paulo Candidaturas_interpretativas_de_la_VII_edicion_de_los_premios_Goya Catedral_de_Lomas_de_Zamora Bonne_nuit_ma_chérie Barrio_Jocolí_II Calle_Xipreret Buceo Cayo_Cecilio_Metelo_Caprario Central_Falls_(Rhode_Island) Chamaedorea_bartlingiana Canton_de_Perpiñan-8 Camarón_de_arena Carlos_Morales_Abarzúa Breancon Burnsville_(Misisipi) Carpinteria_y_ebanisteria Carl_Priso Bonifacia Cabeza_ósea

html map