Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Una_gallega_en_La_Habana Iglesia_de_San_Pedro_de_Aransís Ushtaria_Clirimtare_Kombëtare Municipio_de_Kechi_(condado_de_Sedgwick,_Kansas) François_Andreossy Iglesia_de_Cristo_(Santos_de_los_Ultimos_Dias) Imperio_sasanida General_Lavalle_(Buenos_Aires) Iglesia_de_San_Miguel_(Murtas) Túnel_Corea-Japón Ruppia_maritima François_Édouard_Anatole_Lucas Gabrielle_Márquez Función_logistica Río_Lima Franz_Eichhorst Rito_Occidental Municipio_1_White_Oak Municipio_Tovar_(Aragua_Venezuela) Iglesia_de_san_juan_de_malta Municipio_de_Liberty_(condado_de_Van_Buren,_Arkansas) Trichomycterus_pantherinus Glomeruloesclerosis_diabetica Robert_S._Mueller Gladiolus_reuteri Genista_interrupta Reymerswaele Reinita_de_Barbuda Incendio_de_El_Hoyo_de_2012 Municipio_Pedro_Gual Ricardo Revolución_mexicana_en_Yucatán Futbol_Klubu_Khazar_Lenkoran Fórmula_explícita Roupala_gardneri_var._integrifolia Musculo_cuadrado_de_la_barba Robles_(Aibonito,_Puerto_Rico) Giro_de_Italia_1959 Fukui,_Japón Municipio_de_Raleigh Ruppia_maritima_var._drepanensis Urdido_(tecnica) Tunel_Corea-Japon Friedrichstadt Municipio_de_Pleasant_Lake_(condado_de_Aurora,_Dakota_del_Sur) Tricholoma_saponaceum Municipio_de_Morris_(Nueva_Jersey) SV_Mattersburg Reino_Achemita_de_Jordania Gintaras_Krapikas Iglesia_de_Santa_María_de_Azogue_(desambiguación) Municipio_de_Manalapan Municipio_de_Ridgeland_(condado_de_Iroquois,_Illinois) Universidad_Catolica_de_Chile_-_Corporación_de_Televisión STAR,_Bonifacio_Echeverría_S.A.

html map