Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

A_paradanta ViM Club_de_Futbol_Gimnastico_Alcázar Conjuncion_(astronomía) Concierto_para_piano_no_1_(Brahms) Confidencias_álbum_de_Rocío_Dúrcal V_P. Achyranthes_digera Clasificacion_UNESCO_6_dígitos Yum!_Brands_Inc. Ciry-Salsogne Aché Constitucion_Política_de_1980 Aleatorio_(desambiguación) A_feast_for_crows Abu_Abdullah_al-Bakri Ciprinido Consorci_Sanitari_Integral Acianos_(Osipov) ATM_(microordenador) Xanthosoma_mafaffa_var_blandum Varecia_rubra Colegiata_mudejar_de_Santa_Maria_del_Pilar Clié Zampullin_picogrueso Clemensiella Claudio_Gótico William_Vasquez Vicepresidente_primero_de_España Wide_band_Internetworking_Engineering_Test_and_Demonstration_Satellite Comision_Permanente_(México) Acuario_The_Living_Planet Yayales_(Adjuntas) Chocolate_del_moro Acanthepeira Werner_Arber Charles_Logan_(24) Acanthephippium_unguiculatum Chlamisus_brancuccii Abenaljatib Clasificacion_de_UEFA_para_la_Copa_Mundial_de_Futbol_Playa_de_FIFA_2011 Abu_l_Hasan_Ali_ibn_Ismail_al_Musri_al-Andalusí Come_on_Over_(canción_de_Shania_Twain) Ciudad_de_Sao_Paulo Verses_of_Comfort,_Assurance_&_Salvation World_Register_of_Marine_Species Víboras_venenosas Club_Deportivo_Anita_Garcia_de_Cerda_Cabildo William_F._Buckley_Jr. Charles_Mann_Cornwallis Vía_de_la_causa_eficiente Aeropuerto_de_Johanesburgo_Internacional Chilita_vetula Vanderhorstia_ornatissima Yonaider_Ortega

html map