Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

José_Edmilson_Gomes_de_Moraes Leonardo_Montano Laguna_de_San_Rafael Kubanski_(Beloréchensk,_Krasnodar) Lenguajes_de_los_sordos Laghman La_vida_de_los_otros Kevin_Ramírez Lisenkoístas Jamaica_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Barcelona_1992 James_Barrie_Sikking Ivan_Ergić Integración_de_Montecarlo Lacolla Jose_Chauvín Ley_Electoral Jardín_Botánico_de_Goteborg Langur_marrón La_reina_de_las_esposas Journal_of_Phytogeography_and_Taxonomy Lisa_Blount José_Estadella_Arnó Käbool Liga_de_Austria_de_waterpolo_masculino Lingüística_matemática Johann_Strauß_Orchestra Lamond_Murray Leon_Spilliaert La_Perla_de_Cádiz Juana_de_Évreux Joaquín_Vaquero_Turcios Iruraiz-Gauna_(Álava) Jose_María_Heredia Instituto_de_Ingenieria_del_Conocimiento La_General_TV Jasione_carpetana Lagunas_de_El_Altar José_Pedro_Cea Lado_del_cliente La_saga_de_los_rius Karl_Friedrich_Hieronymus_barón_de_Münchhausen Levene Lebor_Ghabhála_Erenn Kelle_Marie L-Cisteína Jaguares Juan_Pedro_Domecq_y_Solís Latiaxis_wormaldi Liborio_Garcia JavaSound Jesus_Hilario_Tundidor Les_Luthiers_Vol_3 Kate_Jackson_(cantante) Lengua_construida Laudario_di_Cortona

html map