Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

James_Barry_Munnick_Hertzog Karaita Japon Lemrabott_Ould_Benahi Laudo_del_tribunal_Hughes Inteligencia_artistica Juan_Germán_Fernández Ivánovka_(Krasnodar) Iveco_Group Juan_Senor Linda_Larkin Juan_Pablo_Fretes Klemens_Wenzel_von_Metternich International_Federation_For_Family_Development Isla_de_Pascua_(desambiguación) K_V_S_K_United_Overpelt_Lommel Instituto_de_tecnología Leucina_deshidrogenasa Las_tormentas_no_vuelven Josefa_carrillo_y_albornoz Lancia_Flavia_(2011) Intel_APIC José_Agustin Le_Fel Jardín_Botánico_Tower_Hill Invicta_FC_7 José_Pantaleón_Dominguez Karomia Keeping_Mum Internet_Explorer_Mobile León_marino_subantártico La_bruja_aburrida_(serie) Kerbogha Isinbáyeva Karl_Hoffman José_García_Mora Isla_del_pico Lista_de_dioses_hinduistas Juegos_Paralímpicos_de_Vancouver_2010 Jaume_Nunó_i_Roca Juan_Gomez_Martínez Juan_Canano L'Olimpiade_(Andreozzi) Interpretación_judicial Juan_Nepomuceno_Almonte La_cometa Katrin_Jakobsdóttir Juan_de_Torquemada_(cardenal) Kléber_Ramos Joseph_Coloma_Pujades_y_Borja Laureano_Barrau_Buñol José_Bullejos_Sánchez José_Doménech_Part Jardines_colgantes_de_epifitas_(Perú) Javier_Hernandez_Balcazar

html map