Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

USS_Ranger_(CV-4) Tubulos_seminiferos Friedrich_de_la_Motte_Fouqué Rocio_Huillca_Alvarez Innis_Mhòr Rineloricaria_steindachneri Rágol_(Almería) Rio_Shimanto USS_Independence_(CV-62) George_Miller Municipio_de_Shiloh_(condado_de_Neosho,_Kansas) Muntiacus_rooseveltorum Municipio_de_Percy_(condado_de_Kittson,_Minnesota) Riba_de_ave Universidad_de_Miramar Trichomycterus_megantoni Municipio_de_Montgomery Fuerzas_de_choque Gerard_Granollers-Pujol Río_Lao Rinnengan Trofeo_ciudad_de_salamanca Municipio_de_Franklin_(condado_de_Lincoln,_Kansas) Río_Coruto SASR Tubilla_del_agua Ricinoides_americana Frederic_Clements Ribas_de_Campos_(Palencia) Universidad_Tecnológica_de_Santiago GANA Uthman_ibn_Affan Gianfranco_Ferré Rupilia_excelsa Gemaldegalerie_de_Berlín Urtica_gemina República_Democratica_Finesa Gaga'ifomauga Galliaria_patula Union_Musical_Horadada Richard_Acuña_Núñez Uraniidae Trichomanes Río_Borísovka Furanocumarina Georg_Carl_Wilhelm_Grandmontagne Rodolfo_Bay_Wright Ugh_(Bob_Esponja_A_C_Antes_de_la_Comedia_-) Res_Facta Insigne_y_Nacional_Basilica_de_Santa_María_de_Guadalupe Turon_de_Tecouere Roberto_Platero Remo_Recagno_(cantante) Riace Rimaderus_mussardi

html map