Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Ralph_Bakshi Michael_George_Gilbert Provincia_de_ciudad_real Manometro_diferencial Lotodes_corylifolia Masters_de_Stuttgart Prieurella Luis_Ramirez_Martinez_y_Guertero Manana_maldita Godofredo Real_colonial_español Mahican Region_Litoral_del_Ecuador Maestro_de_Urgel Mesquite_ISD Rambla_de_Aragón_(Lérida) Luperodes_curvicollis Principe_Klemens_Lothar_Wenzel_Von_Metternich Pseudoselinum Machairoscelis_singularis Merignas Gran_La_Serena Protesta_del_estómago Puerto_Norte Matabuey María_Joao_Pires Miches,_Republica_Dominicana Material_de_plástico_(química) Maytown_(Pensilvania) Maria_de_La_Cerda Rafael_García_Repullo Pruebas_nucleares Regimiento_de_Infantería_de_Montaña_10 Gran_Logia_de_Espana Marquesado_de_Larraín Mathurin_Regnier Medalla_de_San_Vladimir Lucihormetica_seabrai Gonzalo_Hurtado Luddismo Lucyna_Ćwierczakiewiczowa Redován_(Alicante) Proteccionismo_intelectual Maíz_tenido Miami_Shores Premio_Kodansha_al_mejor_manga Psamético_I Louis-Lucien_Bonaparte Mark_Wayne_Clark Michael_Peinkofer Primera_Division_Andaluza Redené Mikako_Komatsu Maternidad_Concepción_Palacios Luis_San_Martin

html map