Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Thymelaea_nitida_var_segobricensis Sideshow_Bob Sergei_Taneyev Sudébnik_de_Ivan_IV Tom_Slagter Santiago,_Chile Santuario_de_Nuestra_Senora_de_los_Ángeles_(Jimena_de_la_Frontera) Sergio_Granados_Aguilar Salvan Santa_Colomba_de_Somoza_(León) SexyBack Temporada_2004_de_la_Champ_Car_World_Series Templo_de_la_Inmaculada_Concepción_de_Angangueo Santa_Rita_(Zulia) Teucrium_pseudochamaedrys Sergey_Kravchenko Strasburg_(Virginia) Simon_Jose_Antonio_de_la_Santisima_Trinidad_Bolivar_y_Palacios_Ponte_y_Blanco Torreón_del_Monje Serpientes_a_bordo Sceloenopla_subparallela Súper_pa Seleccion_nacional_de_futbol_de_Finlandia Torreon_de_Llanes Saint_Andre_(Gers) The_real_L_word Tlatoque Thorshavn Spiraea_douglasii Sergei_Anatolyevich_Starostin Sistema_politónico Silvares_(Lousada) Tapinocephalia Teorema_de_Mihăilescu Transportes_Rober Super_Mario_World_(Sega_Mega_Drive) Tony_James_Lochhead Santa_maria_de_palautordera Tone_(1938) Saint-Heand Sericanthe Seleccion_de_handball_de_Serbia_y_Montenegro Teoría_de_la_ventaja_comparativa Sainte_Marie-de-Gosse Sistema_de_gestión_de_contenidos Still_Got_the_Blues Sierras_de_Cazorla,_Segura_y_Las_Villas Saguia_el_hamra Tourville_sur_Arques Seven_minutes_to_midnight Seton_hall Santuario_de_la_virgen_de_arrate Tratado_de_la_Unión Suramericano_de_Natación_de_2004_-_50_m._Mariposa_Masculino Sancha_de_León

html map