Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Tomillo_serrillo Saint_Apollinaire_de-Rias Sepsis Stephane_Simian Teoria_de_las_dos_fuentes San_Salvador_de_Alesga Schamschu-iluna TRD_(Renfe) Torneo_de_Roland_Garros_2007_Individuales_Júniors_Masculinos Team_Coast Sangrilá Salamba_sarvaṅgasana Seat_Altea_Freetrack_Prototipo Torcuato_Tarrago_y_Mateos Tafilalet Taxandria_juniperina Telmatobius_hockingi Sail_sous-Couzan Saint-André-Treize-Voies Teodoro_Alcalde Toto_la_momposina Saint-Crespin Souligné_Flacé Springdale_(Washington) Synodontis_caudovittata Tom_y_Daly Tonasket_(Washington) Terra_(comics) The_God_that_failed_(libro) Tottenham_Hotspur_F_C Sergio_Ocampo Temple_por_induccion Sabine_Egger Sybille_Bammer Seminole_(Florida) Teoria_del_Estado Teoría_90-9-1 Soyuz_30 Sinfonía_no._25_(Mozart) Te_Amo Scirpus_decipiens Strand_(Noruega) Terminologia_de_la_ciencia-ficción Snowball Sorocaba_(São_Paulo) Skutterudita Santander_(España) Sebec_(Maine) Sobrevivire Santuario_de_los_martires_Cosme_y_Damian Traversodóntido Sintesis_proteica Satibárzanes Soto_40 Tortilla_española

html map