Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Club_Atletico_9_de_Julio_(Arequito) Château_la_Vallière Victor_Valera_Mora Condon_(Montana) Venta_Nueva_(Huétor-Tájar) Civil_War:_A_Nation_Divided Conductos_semicirculares Aconitum_grandiflorum XEQ_AM Ada_Band Codigo_ATC_V Colonia_Anguinán Abdullah_Haselhoef Comarca_de_ortegal Vesenja Alcazar_de_San_Juan_(Ciudad_Real) Cofradía_de_San_Simón_y_San_Judas Comite_de_información_publica Alcestis_(Euripides) Acelomorfo Yevgeni_salias_de_tournemir Vásquez_(Buenos_Aires) Zumholz Condado_de_Benton_(Indiana) Comisión_Jenkins Confederación_Sindical_Unitaria_de_Trabajadores Clifford_Rozier Control_de_versiones Acidemia_metilmalónica_sin_homocistinuria What's_the_Time_Mr._Wolf?_(álbum_de_CatPeople) Chava Win_Me Condado_de_coleman Cirsonella_densilirata Walk_Me_Home Contrato_de_adhesión Adrian_Aleman_de_Armas Vizcondado_de_Tursan Acido_pentaoxosulfúrico_(VI) Claudia_Rhédey Aldehuela_(Teruel) Xiong_Rulin Aldehuela_de_Periáñez Vejigatorio Vol_II:_El_Efecto Chrysolina_bienkowskii Chilevisión_Red_de_Televisión_de_la_Universidad_de_Chile Contrato_de_Agencia Aires_gitanos Yanic_Truesdale Accionamiento_de_la_distribución_de_tipo_Caprotti Comptes_Rendus_Hebdomadaires_des_Séances_de_l'Academie_des_Sciences Adeiza_upz Cochino_negro_canario Cocina_de_Castilla

html map