Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Estación_de_Bretonnières El_Valle_(Carreno) Embalse_de_Kapchagay Elecciones_generales_de_las_islas_Malvinas_de_2013 Elecciones_Autonomicas_del_País_Vasco_de_1998 Ekádasi Escala_ABCD² Estación_de_Lavre Ejercito_Trigarante Eva_Arguinano Estación_de_Capsanes Fortaleza_de_Santo_Tomás Esta_boca_es_mia_(álbum) Erga_omnes Foster-Wheeler Febrero_de_1972 Federacion_Latinoamericana_de_Asociaciones_de_Familiares_de_Detenidos-Desaparecidos Elecciones_de_Alta_Austria_(1961) Francis_Thomas_Bacon Estación_de_Cuauhtémoc_(Metrorrey) Estacion_de_Guntershausen Florián_(Santander) Francisco_Lama Ellis El_nino_que_quiso_ser_nina Escuelas_Publicas_del_Condado_Miami-Dade Eleccion_Federal_Parlamentaria_Alemana_de_2005 Eurobasket_1975 Exposición_Universal_de_Viena_(1873 Fontvieille,_Monaco Fin_de_Siglo Elecciones_del_Consejo_Legislativo_de_Tanganica_de_1960 Edouard_Guillaud El_Rodeo_(estación_de_Metrobus) Erico_el_Pagano Elecciones_al_Parlamento_de_Andalucía_(2008) El_paso_trascendental_del_vodevil_a_la_astracanada_(álbum) Facultad_de_Quimica_(Universidad_Nacional_Autónoma_de_Mexico) Extremadura_Castellana Elecciones_europeas_de_1989_(España) Ermita_de_Nuestra_Señora_de_los_Remedios_(Cartama) Elecciones_generales_de_Estados_Unidos_de_2010 El_castigo Fern_Rock_Transportation_Center Estación_de_Mar_de_Cristal Eje_principal_de_inercia Estados_Generales_(Francia) Energía_cinética_rotacional Elizabeth_Percy_Sanders Estación_de_Egerkingen Federico_Schickendantz Extinción_masiva_del_Cámbrico_Ordovicico Escuela_Nacional_Unificada Fasciculacion Fl._Sicul._(Tornabene)

html map