Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Glory_hole_(desambiguacion) Ricardo_Hipólito_López_Murphy Geranium_robertianum_var_maritimum Túpolev_Tu-124 V_Juegos_Suramericanos Ruscus_parasiticus Túneles_de_la_Franja_de_Gaza Romandie Gato_de_cabeza_plana Triunfo_de_san_rafael_del_puente_romano Ría_de_Ortiguera Impetu_angular Giampiero_Marini General_Brigadier Municipio_de_Braggadocio_(condado_de_Pemiscot,_Misuri) República_Socialista_de_Hungria Ruben_Goldin Richmond_(Oregon) Union_Deportiva_Las_Palmas_S.A.D Fuerzas_armadas_de_la_República_Dominicana Tulipa_clusiana_forma_cashmeriana Gary_Graver Incineradora_de_resíduos_solidos_orgánicos Galbula_tombacea Universidad_del_Caribe_del_Sur Río_Yamunā República_granadina Ruta_Nacional_131 Union_de_Ateos_Militantes Rodrigo_Díaz_de_Vivar_de_Silva_y_Mendoza Reino_de_Funan Reina_consorte_de_los_belgas Turnišće_Klanječko German_Leguía U.Mull._Doblies Iglesia_de_Nuestra_Señora_del_Rosario_(Puerto_Lumbreras) Garantías_Sociales Geografía_de_Colorado Municipio_de_Wessington_(condado_de_Beadle,_Dakota_del_Sur) Rhus_floridana Municipio_de_Hartford_(condado_de_Licking,_Ohio) Municipio_de_Green_(condado_de_Brown,_Ohio) Municipio_de_Hastings_Charter_(condado_de_Barry,_Michigan) Frutas_del_bosque Urospermum Gibraltar_(Toledo) Fátima_Mereles UH-Downtown Ilustracion_(diseño_gráfico) Municipio_de_Hughes Infanta_Isabel_de_Aragon SP_ContaPlus Universidad_del_Este_de_Carolina G_P_Cholet_Pays_de_Loire Gabit_Musirepov

html map