Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Acido_fluorosulfónico ARA_Hércules Viaducto_de_montabliz Vinedo_de_Alsacia Condado_de_San_Miguel Virus_de_la_peste_de_pequeños_rumiantes Condado_de_Big_Stone_(Minnesota) Virage_fotográfico Colegios_de_Tulcán Villar_de_Farfón Cheo_hurtado Villaescusa_de_Ebro_(Cantabria) Agave_ottonis Valle_di_Cadore Wild_water Compañia_Española_de_Petroleos_S.A. Vuelta_a_Andalucia_2005 AV_8 Acanthemblemaria_stephensi Chilindronar Conquista_del_Planeta_de_los_Simios Agano Acedra_de_pico_de_pajaro Condensación_(psicoanálisis) Cine_Monumental_(Rosario) Valle_del_Huasco Christina_Milian_(album) Wisteria_multijuga Valley_Forge_(pelicula) Aeropuerto_Moises_Benzaquen_Rengifo Comandante_Luis_Piedra_Buena Adalberto_Martinez_Flores Comuna_4_(Cali) Condado_de_Union_(Carolina_del_Norte) Alazani Colaspoides_rufiventris Vicente_Tofino_de_San_Miguel Aeropuerto_de_Moscu_Bykovo Consejo_de_estado_de_uruguay Condado_de_Huntington_(Indiana) Charmes_la_Cote Alejandro_Arenas Vaux-les-Mouron Waihee-Waiehu_(Hawái) Cheiranthus_bicolor X_Distrito_Electoral_Federal_del_Distrito_Federal Vieja_Trova_Santiaguera Cofradia_Penitencial_de_Nuestro_Padre_Jesús_Nazareno Cheslón Aeropuerto_de_Rimini_Miramare Aegean_Sea_(petrolero) Aldeia_nova_do_cabo Victor_Emilio_Ramirez Congregacion_Canadiense_de_las_Hermanas_de_la_Misericordia Aigües-Mortes

html map