Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

The_Album Tata_Guines San_Diego,_California Saddām_Husayn_Abd_al_Maŷīd_al_Takrītī St._Peter_en_la_Selva_Negra Société_Chimique_de_France Taifa_de_Valencia Saint_Germier_(Deux-Sèvres) Superego_(Discografica) Serie_A_(Italia)_1977/78 Sueño_humedo Solimernos Tomada_de_poder Spegazziniophytum Torneo_junior_de_Mannheim Temporada_2010_de_Superleague_Formula Serenata_"Trompa_de_postillón" Tragedia_de_Lockerbie San_Pablo_(estado) Shamrock_Lakes_(Indiana) Tintín_en_el_Tíbet Seuil_(editorial) San_Miguel_(canton) The_Great_Twenty_Eight Teresa_Ratto Teorema_de_la_estadistica_del_espin Santa_María_del_Naranco_(Oviedo) Toxomantis_sinensis Souppes_sur_Loing Stephen_Bayly Stjepan_Andrijašević Seres_mitológicos Segundo_bisiesto Tala-Bartolo_(Granada) Sergio_lozano Texas_Health_and_Human_Services_Commission Sant_Marti_Sesgueioles_(Barcelona) Tratado_de_amistad_Anglo_Japones Thelocactus_dasyacanthus Teoria_de_la_probabilidad Sergio_Torres Sistema_presidencial Sector_oriente_de_Santiago Sebastian_Balsas Totonacapan Sarcoramphus_papa Transpondedor Selección_de_baloncesto_de_Albania Santiago_(Estacion_Central) San_Germán_(San_Germán) Sylvisorex_johnstoni Saint_Sauveur Smackdown_vs_Raw_2008 Teorema_de_superposición Tijana_Dapčević

html map