Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Kissenbrück Liga_de_Campeones_de_la_UEFA_2009/10 La_Suze-sur-Sarthe La_Pequeña_Casa_en_la_Pradera_(libro) La_Violeta_de_oro José_Arico Ley_General_de_Derechos_Lingüisticos_de_los_Pueblos_Indigenas Jeronimo_de_cardia Ksenia_Románova Lilleo_(Storstrømmen) La_ratoncita_tina Introdacqua Jennifer_Sky La_ciudad_quemada Jean-Pierre_Hébrard Kopi_Luwak Leptocleídido José_María_de_Aguirre Kilogramo_por_metro_cubico Jindrich_Štyrský Jesús_Gallego_Marquina Lillo_(desambiguacion) Juan_Vizcaino_Morcillo Leptaulax_planus Lago_Guacho Joaquín_Fuster_Pérez Jr._Pac-Man Javi_Barrio Lista_de_capitulos_de_Cómo_conoci_a_vuestra_madre Jules_Alexis_Louis_Zutter Justiniano_Posse_(gobernador) Ken_Wilburn José_Ángel_Sarrapio Jedimar Joaquin_Balaguer_Ricardo Izvestia Kenshin Jaime_IV_de_Escocia Jose_Maria_Barreiro_Manjon Jaume_Busquets_i_Mollera Isla_de_la_Deva Ironweed Jerikó Jordi_Creus_Molist Lago_de_Bütgenbach José_Ramon_Cossio_Diaz Leucadendron_cynaroides Kámensk-Shájtinski Las_tumbas_de_atuan Juan_de_Zubileta Leonard_Slatkin Interfaz_periférico_paralelo José_Ramón_Julio_Martínez_Márquez Jose_Manuel_Ciria Ley_Organica_1/2004,_de_28_de_diciembre,_de_Medidas_de_Protección_Integral_contra_la_Violencia_de_Genero

html map