Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Malcolm_Baldrige Maria_de_Sajonia-Coburgo-Gotha Metodo_de_Hartree_Fock MOLCAS Manolo_García_García-Pérez Miguel_Biada Maloelap Marigot_(San_Martin) Mamasuncion Luca_Denicola Matthew_Tuck Machado_(Minas_Gerais) Ramón_Caceres Macucas Rambla_de_Ferran-Estación Microrregion_de_Patrocinio Rambo_I Preston_Sturges Maturino_Gilberti Mar_Blanco Melanorosaurido Mentha_pudina Gran_Premio_del_Reino_Unido_de_1977 Marcello_Pellegrino_Ernetti Ramadillas_(estación) Primera_division_de_portugal Marrowbone_(Kentucky) Marco_Emilio_Lépido Micro_electroestatico Pueblo_Nuevo_(Suchitepéquez) Provincia_de_Buzen MPL_Communications MOCVD Presidente_de_la_Corte_Suprema_de_Justicia_de_El_Salvador Pseudosaponaria Quesos_franceses Prefectura_de_ishikawa Marisol_Valles_Garcia Manganaroa Raúl_Chappell Mesomyites Louis_Raphaël_I_Sako Menameradiel Quadragesimo_anno Primera_division_espanola_1994/95 Puerto_de_Puerto_Princesa Puente_de_la_Unidad Golfo_del_Anádyr Mellisuga_helenae Pound_puppies_and_the_legend_of_big_paw Marchais_Beton Marquesado_de_González_Tablas M_tuberculosis Marko_Marin Pueblo_chinanteco

html map