Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Grupo_de_recreacion_historica_Linea_XYZ Anantarika_karma Guthnick Mitsubishi_Concept-RA Icaria_(unidad_periférica) Aressy Guðrúnarkviða Hoja_electronica Auburn_(Michigan) Ibars_de_Urgel Husares_(Buenos_Aires) Misión_Vuelvan_Caras Arganzuela_(Madrid) Hesicasmo Henri_Grégoire H_34 Hernando_de_Colón Hugo_Bergese Moreux_(crater) Asociación_de_Universidades_Confiadas_a_la_Companía_de_Jesús_en_America_Latina Anidrytus_bechyneorum Guerra_chipriota Asterix_y_Obelix_contra_César Ausencia_bilateral_congénita_de_conductos_deferentes Anhalonium_williamsii Asparagus_polyphyllus Austrobaileyaceae Atti_della_Società_Toscana_de_Scienze_Naturali_di_Pisa Avenida_Jimenez_de_Quesada Miralem_Sulejmani Athlon_II Avèze_(puy_de-dome) Historia_de_Yucatan Avenida_Tomás_Moro Asambleas_Democratas_de_Hawaii,_2008 Arrondissement_de_Angouleme Idioma_hoti Atletismo_en_los_juegos_asiaticos_de_2006 Monkey_gone_to_heaven Haílton_Corrêa_de_Arruda Hans_Purrmann Hippocampus_kuda Mummies Astronidium_lepidotum Andrónico_V_Paleólogo Hemiphragma Awassa_City Arrondissement_de_Nantes Antennaria Aulacoderus_formicomisternus Huntersville_(Virginia_Occidental) Mordellistena_maxima Avellanes_santa_liña Guerras_Romano_Sasanidas Astragalus_glaux

html map