Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Parks_and_Recreation Pierre_Adrien_Paris Piandimeleto Nevez Oakland_(Wisconsin) Pak-Fa Pogonachne_racemosa OGG_Theora Papel_pintado_gofrado Niceforo_Xifias Potentilla_palustris_var._subdigitata Míchel_Macedo_Rocha_Machado Newtonsville_(Ohio) Parasympagis Nikola_Altomanović Nióbides Oeste_de_estados_unidos Paterson_Public_Schools Opsina Orden_al_Merito_Juan_Pablo_Duarte Música_académica_electrónica Nemozoma_championi Phasgonuridae Pipaeformes Parasponia Plastica_cubana Museo_de_Ciencias_Naturales_de_Berlín Narva_Joesuu Pizay Pointer_aleman Parque_Nacional_de_Aigüestortes_i_Estany_de_Sant_Maurici P-Model Perón Oro_nórdico Parque_y_Reserva_Nacional_Puertas_del_Ártico NGC_3372 Pleomele_kaupulehuensis Paquete_estadistico Omphalotropis_hieroglyphica PST Pelagibacter_ubique Omolabus_bifoveatus Pali Plano_medio_(anatomia) Plesiosauroideos Pedro_Malon_de_Chaide Naranjo_de_Málaga Nothogalepsus Opsiandra_gomez-pompae PR:GCE Particularismo_histórico Oscar_Téllez_Gomez Parque_Sarah_Bernhardt Oryctog._Arag. Oblatos

html map