Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Anton_Rodgers Mokṣa_(hinduismo) Muerte_de_dios Guayabos_(Puerto_Rico) Ano_73_adC Arum_triphyllum_var_zebrinum Hermandad_del_Divino_Perdon Andres_Delgado_Calderon Asociacion_estelar_de_scorpius-centaurus Ministerio_de_Vivienda Appalachian_State_Mountaineers Ian_Mahinmi Guerras_Franco-Indias Associacion_Sportive_Indenie_d'Abengourou Antipapismo Historia_del_constitucionalismo_del_Ecuador Ibn_al_Qaysi_al_Basti Hải_Quan_F.C. Avenida_Jimenez_de_Quesada Arquitectura_en_la_Antigua_Grecia Hernan_Caputto Huayna_Potosí Mordellistena_pustulata Moreras Archivo_Nacional_del_Brasil Azemmour IPEX Aureng_Zebe Autostrada_a3 Hermila_Galindo_Acosta Astragalus_aksuensis Hontanar György_Spiró Asperula_aparine Hsi_Hsia Apocynum_androsaemifolium_var._pumilum IGo_to_Japan Antiguo_gútnico Movimiento_Ibérico_de_Liberacion Guinda_(color) Huracán_Sandy_(2012) Antònia_Adroher_Pascual Andrzeiowskia I_Could_Have_Danced_All_Night Hippocrepis_heterocarpa Montépreux Arriero_puertoriqueno Arne_A._Anderberg Hordes_of_chaos Andres_Nocioni Historia_de_Spiderman Another_Code Atoposáuridos Hernán_Jasen Andrés_Garcia

html map