Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Longitarsus_croaticus R_C._Punnet Regnéville-sur-Mer Manderson_(Wyoming) Melloa Pyrola_solunica Llum_Barrera Meus_Prêmios_Nick_2008 Megaraptora Quantos_Possunt_ad_Satanitatem_Trahunt Majungatholus Prisa_Radio Macrocefalia_(medicina) Raión_de_Uman Maha-Viṣnú Luis_Martinez_de_Galinsoga Mario_Guimaraes_Ferri Mambo_y_Canela Protestas_en_Grecia_de_2010-2013 Presa_y_pantano_de_Proserpina Presa_de_Santomera RDS-6t Lucho_Olivera Reich_Aleman Michael_Benyaer Gravetiense Marçal_Gols Provenzalia_bispatha Los_Valcárceres Lothar_A._Braas Lucanus_schenki M-8_Greyhound Marange_Zondrange Mañío_macho Pérez_Díaz Raión_de_Zaporiyia Primer_Colegio_Nacional_de_Mujeres_Rosa_de_Santa_María Ramon_V._Benzano Qom_leek Magnetófono_multipista Lucgarier Masacres_de_indígenas_Awás_en_Narino Red_de_carreteras_federales_de_estados_unidos Principio_de_cavalieri Proceso_Bayer Michel_Brunet_(paleontólogo) Rafael_Villoslada Luis_Hernandez_Pinzon_Álvarez M_SG_S/S/S Gołymin-Południe Quincy_Owusu Ramon_Santillán Rais_M'Bolhi Marais_Viljoen Manuel_Herrero_Palacios

html map