Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Federación_Alemana_de_Sindicatos_Libres Francesco_di_Marco_di_Giacomo_Raibolini Enlil_nasir_II Enrique_Aleman Edwin_Beard_Budding Fidel_Anadón Essexville Francisco_Moreno_Galvan Football_Club_Porto Foro_romano_provincial_de_Mérida Fever_Ray Factor_Q Escuelas_Medias_UNT Estilo_Barroco-meztizo Fockea Erika_Olivera Emperador_sunjong_de_corea Estación_de_Córdoba Fight_Night_Round_4 Flota_del_Pacifico_meridional Eriopterina Entesa_Catalana_de_Progrés Francesco_Bassano Fernando_Luján Edmundo_Rojas_Soriano Flora_of_West_Pakistan Fiamme_Oro_Rugby Fernando_González_Pacheco Estacion_Candelaria Fort_Carson_(Colorado) El_Limon_(Venezuela) Elmer_Applegate Flare_de_satelite Erizo_somali Estación_Maggiolo Fokker_F-28 Elementos_estilisticos_en_carrocerias_de_automoviles Foster_(Misuri) Flaming_Pie El_corazón_delator Final_Fantasy_XIII-2 Fagopyrum_suffruticosum Fernando_Valverde_Rodriguez Engystomops Enrique_Garcia_Alvarez_(dramaturgo) Facultad_de_Quimica_Farmacéutica_(Universidad_de_Antioquia) Euphorbia_pilosa_var._procera Estadio_Boca_do_Lobo Emacs_Makes_All_Computation_Simple Estacion_de_Peñota Espanol_antioqueno Ester_de_Andreis Federico_Gino Escandir Erythroxylum_coca_var._novogranatense

html map