Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Mitología_guatusa Angkor Guerbigny Antiguo_idioma_ligur Mirco_Opazo Apeadero_de_Oliveira Homoiostéleo Gustav_Teichmuller Articulacion_lingüística Asentamiento Moema_apurinan Haci_Bektaş_i_Veli Hrimþursar Arte_almorávide Huesos_de_dragon Mitologia_noruega Guerra_de_África_(desambiguación) Mito_de_la_biga_alada Autovía_Concepcion_Tomé Hyphessobrycon_piabinhas Auditorio_león_de_greiff Heraclio_(desambiguacion) Asociacion_Obrera_Textil Ministigmata_minuta Audio_bullys Hymenocallis_coronaria Awaran Muamba Hibrida Arcángel_Samael Montuenga Gymnotus_inaequilabiatus Guerreras_Mágicas Morón_(Buenos_Aires) Araucania Moloso_mediano Antolin_Monescillo_y_Viso Misión_de_La_Purísima Mordellistena_dropkini Heliodoro_Charis Antonio_de_la_Torre_Martín Mimastra_aptera Historia_del_Fútbol_Club_Barcelona_(1930-1940) Miquel_Bestard Anna_Guerman_(telenovela) Arboretum_de_la_universidad_estatal_de_arizona Asperula_subalpina Antipoda_oscura Andrés_García_Lacalle Anos_1610 Misgurnus_mizolepis Hermandad_de_Vera_Cruz_(Sevilla) Arudy Anund_Uppsale Guaonico_(Utuado)

html map