Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Peonadas Paul_Auster Nicolai_G_Basov North_Baltimore_(Ohio) Oxychilus_agostinhoi Passerina_thesioides Peste_de_atenas Orhan_Pamuk Pinanga_disticha Paranasoona_cirrifrons Pedro_de_Urbina_y_Montoya Phenakospermum_amazonicum Pedro_Martínez Nervus_radialis Palacio_de_los_Condes_de_Gomara_de_Soria Oldfield_Thomas Mylabris_tibialis Palacio_de_los_leones Phan_Boi_Chau Oscaecilia Orquestas Pez_luchador_de_Siam Pez_Oráculo_(Dragon_Ball_Z) Nacionalizacion_de_los_medios_de_producción Pico_Wheeler Piña_fofa Nasturtium_officinale_var_siifolium Philodendron_brevilaminatum Neuro_cybernética Perimetral Noucentiste Platycaulos Oswald_Gracias Orlando_Zapata_Tamayo Negreras Platería_Martínez NWA_World_Heavyweight_Championship_(2007_presente) Playa_del_Barranco Ochsenfeld Pleuropterus_multiflorus P_C_P_E. Muv-Luv_Extra Peer_to_Peer_anónimo Nikep_(Maryland) Nicky_Wroe Notolabrus_fucicola Palacio_real Nkosi_Sikelel'_iAfrika Percherón Off_the_ground Partido_Nacional_Democratico_de_Nepal Nicolas_Flagello Nava_(orografía) Orviston_(Pensilvania) Nucleogénesis

html map