Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego http://www.anguis.to-babcia.nysa.pl makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do http://www.caelum.to-babcia.nysa.pl zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek http://www.cruce.to-babcia.nysa.pl ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Chicoria_mayor Comunicación_de_Procesos_Secuenciales Ciudad_Ixtepec Welfia_georgii Agrost._Helv. Zoraida Club_de_Rugby_del_Estrecho Wilburgia_urticifolia Vimines Clasificacion_para_la_Copa_Africana_de_Naciones_de_1968 Chippewa_Crossing Yahoo.com Wanda_Poltawska Condado_de_Hays Vino_de_la_Tierra_de_Gálvez Chicago_(desambiguacion) Clase_Jun'you Confederacion_de_Sindicatos_de_Trabajadores_de_la_Ensenanza Conducto_tirogloso Afilarmónica_NiFu_NiFa Acanthochiton_wrightii Club_Vorwarts Wilberforce_(Ohio) Alberto_etchegaray_de_la_cerda Chim Acorazado_de_bolsillo_admiral_scheer Acta_Phytotaxonomica_Sinica Vampiros_en_la_mitología ZUAP Agripina_de_Mineo Chiloschista Valenciennea_puellaris Acorazado_Tirpitz Abugués When_Flanders_Failed Varaha_(dios) Club_Deportivo_Cali Vega_de_valdetronco Wörterberg Condado_de_Floyd Clérey_sur-Brenon Confederación_de_Naciones_Indígenas_(CONAIE) West_Livingston_(Texas) Valses_nobles_et_sentimentales Comisión_de_la_Fuerza_Laboral_de_Texas Zhu_Shuzhen Chris_Cox_Megamix Charo_(Huesca) Year_of_the_Intern Charles_F._Hockett WP:NFP Citrus_medica Acebes Academia_Octavio Zunchar

html map