Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mil_Mi_28 Marquesado_de_atalaya_bermeja Maria_Canals_Barrera Grafo_intersección Miguel_Alessio_Robles Lunell Protocolo_de_sistema_de_archivos Reacción_de_Henry Massoni Manggarai_Occidental Provincia_de_Papúa Maggie,_una_mosca_con_onda Primera_división_española_1963/64 Puy_de-Dôme Luis_Eduardo_Moreno_Moreno Región_de_Picardia Páramo_calizo M-5 Marca_(Espana) Mendionde Lough_Ree Microstaphyla Mesorregion_del_Valle_del_Mucuri Quimica_física Miguel_Torren Real_Federación_Española_de_Futbol Loughman_(Florida) Make_It_Happen_(canción_de_Mariah_Carey) Registro_de_los_accidentes_de_trabajo Pseudomussaenda_capsulifera Grand_Forks_AFB_(Dakota_del_Norte) Region_D Macromolecules Martines_de_Pasqually Margaret_Hayes Lírica_gallegoportuguesa Mijail_Kaláshnikov Luis_Boyer Mehmed_Janjoš María_dalle_Carceri Pseudoschoenus Manuel_Torres_Felix Livistona_robinsoniana Megaterremoto Mazapanes_de_Soto Macon_(Misisipi) Radio_observatorio_Jicamarca Primer_Ministro_de_Francia Psychedelic_Sexfunk_Live_from_Heaven Man_In_The_Mirror:_Michael_Jackson_Story Malla_enteriza Rana_arbórea_de_pliegue_oaxaquena Magglio_Ordónez Lynchburg_(Misisipi) Luis_Figuerola_Ferretti

html map