Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Distrito_de_San_Carlos_(Panama) Daphne_(opera) Amo_(J'aime) Cultura_de_Libia Crax_rubra Amor_de_Madre Dor_Lomin Dina_Garipova Ecuación_de_Born-Landé Cyanus_pumilus Departamento_San_Blas_de_los_Sauces Culham Demostracion_de_consistencia Amadeo_Gras E_L_Krause Diego_Clavero_Zafra Die_Kakteen Diego_Lopez_de_Zuniga_y_Velasco_conde_de_Nieva Convento_de_San_Marcos_de_León Dolores_Veintimilla_de_Galindo Desembarco_chileno_en_chilca EMI_Televisa_Music Cultura_de_Bolivia Conversión_de_dos_puntos Cromcorno Cuenca_del_Henares Alessandra_Mussolini Dinastía_Goryeo DOCCS Cordilleras_Beticas David_Cross Corre_cuchillo_corre Discocactus_boomianus Didolodontidae Detroit,_MI Alfonso_Beorlegui Dolce_Vita Dany_Cure Discografía_de_Enya Diócesis_de_Arauca Dylan_(álbum) Crucero_Acorazado_ARA_San_Martín Copa_de_Campeones_de_la_Concacaf_1982 Danny_Imperiali DHT Ampelologia Coordenadas_esfericas American_Psycho_(álbum) Dominio_(derecho) Cuchilla_(geografia) Edafológico Dagon Cristian_Aldana Cuerpo_de_Cajal Dialeurodes_russellae

html map