Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Taťána_Kuchařová Sadocus_exceptionalis Sākya Tensor_tensión_de_Piola_Kirchhoff Sainte-Radegonde_(Dordona) San_Francisco_del_Sur Supporters_Gol_Sur Saint-Georges_(Mosela) Ses_rotgetes_de_canet Samuel_el_lamanita San_Antonio_(playa) Tangophobia_Vol_1 Serie_2400_de_Renfe Smok_(género) Salta_Charcos Shadow_(telenovela) Symplecta Semanal The_Caretaker_Trilogy Sunrise_Inc Terremoto_y_maremoto_de_Arica Symphyus Simkaniaceae Thomas_Armat San_Cosme_(Corrientes) Sven_I_Barba_de_Horquilla Tavce_Gravce Stenolobium_stans_var._pinnatum Tratado_de_Paris_(1806) Serse Sam_Price Tate_Montoya Seta_Sojiro Temporadas_de_huracanes_del_Pacífico Smaragdina_basilevskyi Simón_Bolivar_en_el_Cuzco Thorigne_Fouillard Salazón Sing_For_Absolution Sauber-Petronas Santisima_Trinidad_y_Nuestra_Senora_del_Buen_Fin Sprent_Dabwido Tipo_de_interés_bancario Sopa_prebiótica Tratado_Montealegre-Velasco Tragia_hirsuta Theolinda_Olympio_de_Araujo Suzuki_Daisetz_Teitaro Seleccion_de_rugby_de_El_Salvador T_O_C Scott_Paper Saint_Remy_des_Landes Semejanca_del_mundo Sydower_FlieB Tomcat

html map