Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Herma_Marksman Montanas_pasiegas Minamoto_no_Yukiie Holy_Diver_(canción) Hugo_Gastulo Antonio_Onetti Hakuna_matata Hemerocallis_middendorffii Antonio_José_Gonzalez Antonio_Garcia_(piloto) Mino_de_Medina Atentado_de_Londres_en_1993 Arroyo_Ochoa Arteria_mediana Henrya_reticulata Avonmore_(Pensilvania) Mudez Honorifico_japonés Ministerio_del_Ejercito_de_Espana Monceau_les_Leups Hamburgo_(estacion_de_Metrobus) Hidrofobico Angel_Zapata Historia_de_Albania Historia_del_regionalismo_de_Andalucía_Oriental Idioma_wichí Guerra_Israelo_Árabe_de_1948 Historia_de_la_biología Hector_Pastor_Bidonde Halfway_Around_the_World Heriberto_Arnechino_Godoy Hurley_Haywood Guadalupe_(telenovela_estadounidense) Grupo_C_de_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_Sub-20_de_2011 Aristolochia_hassleriana Hydroporinae Antony_Garrett_Lisi Asteroides_cercanos_a_la_tierra Anton_Melik Guillermo_Diaz-Plaja_Contesti Hillerød Hyoga_en_el_pais_de_los_hielos Autopista_Ocana-La_Roda Mitrasacmopsis_quadrivalvis Mullerochloa Moroni_(Comoras) Asamblea_Departamental_de_La_Guajira Movistar_del_Perú Hirokazu_Kore-Eda Antioco_VIII_de_Siria Mohammed_Ben_Arafa Hyssopus_decumbens Astral_doors Humanità_e_Lucifero Areca_laxa

html map