Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Reacción_endoérgica Marie_Justine_Benoîte_Favart Prefectura_de_Auserd Gogles Louvrechy Radeon_200 Love_Actually Llanura_rusa María_Cristina_Orsi Quim_Monzó Green_day Marc_Buckland Raión_de_Vradiivka Los_ojos_locos Maximiliano_de_Bethune_duque_de_Sully Problema_de_las_doce_monedas Puerto_de_La_Luz Los_Ricos_tambien_lloran Lírica_Italianizante Longlaville Mil_Mi_1 Receptor_superheterodino Gran_puente_del_estrecho_de_kurushima Maria_Olímpia_de_Obaldía Gordons Metanotermáceas Ramón_Villeda_Morales Marvel_Civil_War Gomez_Gonzalez_de_Cuellar Lophocebus_osmani Rafael_Ábalos Rebelion_del_Ron McKean_(Pensilvania) Michael_Jack_Schmidt Recopa_de_Europa_1965_66 Goleta_Hope Putla Massartina Loc_Brévalaire Manuel_María_de_Llano Presa_y_pantano_de_Nuestra_Señora_del_Agavanzal Lucas_Vivas Gran_Cruz_de_la_Real_y_Militar_Orden_de_San_Hermenegildo Miguel_Angel_Jusayu Malthodes_sporadicus Membrana_sinovial_(cápsula_articular) Primera_C_2009_10 Marwan_al-Shehhi Gonzalo_Castañeda_Bazavilvazo Ramón_Emeterio Mentha_montana Golpe_de_estado_contra_el_gobierno_de_makarios Malurus_elegans Microbiota_intestinal Marigny_Marmande

html map