Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Sip_Express_Router Saint_André_de_Rosans Tenias Syconycteris_hobbit Sasa_Drakulić Taopi_(Minnesota) Sarda_chiliensis_chiliensis Toco_gris_africano Thennelieres Temporada_1948-49_de_los_Providence_Steamrollers Sebú Torneo_Pentagonal_de_Verano_de_2009 Saint-Julien-des-Landes Temporada_2012_del_Campeonato_de_Espana_de_Rally Super_Bowl_X Therizinosaurus Seybouse Segunda_division_española_1928/29 Símaco Santa_María_de_Guadalupe_del_Algar Tamel_(Santa_Leocádia) SciELO Thiene Torre_de_Cirith_Ungol Salvia_ceratophylloides Secesion_economica Solis_Lacus Teoria_de_la_atribución Tempelhof_Schoneberg Spuriodaucus Selección_de_fútbol_femenino_sub_20_de_Chile Santarem_(ciudad_Brasil) Stomias_nebulosus Saint_Aquilin-de-Corbion Texturas Teoría_de_Kaluza-Klein Telefunken Tratado_de_Moscu_(1990) Taguatinga_(Tocantins) Stěpán_Kucera Tema_y_rema Tom_Varner Specularia_calycina Teoria_F T_C_E_Fr San_Martin_y_La_Gloria Supervivencia Sagapool Siglo_19 Segunda_ensenanza_(serie_de_TV) Santiago_Vázquez_(politico) Saladonus_singularis Solideo Saint-Pierre-du-Lorouer Saint-Julien-du-Verdon

html map