Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Alfred_Grenander Delvina DTTJ Amaniaco_Ediciones Amanecer_(barrio) Crisis_de_los_controladores_aéreos Eddie_Paape Daniel_Chambers_Macreight Alfonso_de_Trastámara Detective_Bogey Crefeld Cristián_Suárez Critérium_Nacional Cronologia_de_los_reyes_godos Copa_Mundial_de_Fútbol_Sub_17_2003 Distrito_de_Mon Alkahest Díaz_Velez Desteaptă_te,_Române! American_college_of_cardiology Diagrama_er Derecho_Genético Dupleix Distrofia_muscular_facioescapulohumeral Alemania,_madre_pálida Daria_Bertolani_Marchetti Disociacion_(psicología) DTP Alonso_de_Avalos,_Marques_del_Vasto Crockett_(California) Cuando_quiero_llorar_no_lloro_(serie) Amblyanthera_pandurata Ducado_de_franco Do_it Corylus_papyracea Alfa_Romeo_147 Ambrosio_Spinola Correo_de_Carmelitas David_Cometopuli Convento_de_San_Pablo_(Cuenca) Drosera_bulbosa_var._major Djerawa Daniele_Bonera Coptopteryx_spinosa Ampelocera Dimetil_(E)-butenodioato Alejandro_Conde_(cantante) Corchorus_cordifolius Destilería_de_petróleo Destilacion_reactiva Cuenca_de_Makarov Creamfields_andalucia Corredor_del_Henares Coxella Alternativa_canguesa_de_esquerdas

html map