Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Leonardo_Zamora King_Robbo Left_Behind:_The_Movie Jabalcón Juan_Manuel_García_de_Quevedo Irr_I Jardín_Botanico_de_Kinshasa Lacon_(Illinois) Japón_en_el_Clásico_Mundial_de_Beisbol_2006 Lady_marmalade Jardín_Botánico_Olbrich Lenguajes_de_alto_nivel Juan_de_Beirut Karina_Villazana_Álvarez Jose_Martinez_Ahumada_"Limeño" Juan_García_Suarez_"El_Corredera" José_Martinez Justo_Ruiz Instituto_Nacional_de_Carnes Internacional_dos_y_media Lies_and_truth Isla_Lougheed José_Luis_González_Coronado Le_Crozet Leño_hediondo KF_Bashkimi Instrumentos_de_la_noche Jean-Marie_Balestre Isaac_Newton_Lewis Laurel_Park_(Carolina_del_Norte) King's_Quest_VIII Libros_de_viaje José_Maria_de_la_Plaza Jovibarba Invasión_portuguesa_de_Guinea Legislacion_acerca_de_Libertad_de_Informacion Juan_de_vega Jeff_Samardzija Kimpa_Vita Kurt_Vonnegut_Jr Linea_136_(colectivo) Lago_Chiem Juchitlan José_de_Caralt_y_Sala Jorge_Silverio_Salgado_Leyva Las_elecciones_en_Espana Lengua_kuna La_Puebla_de_Híjar Jose_Ferrater-Mora Lenguas_dene-caucasianas La_dama_y_el_vagabundo Jesús_de_Galindez Licósidos Isoterma_de_adsorcion Irio_Rodrigues

html map