Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Saint_Christophe_du-Bois Tarkio_(Misuri) Travanca_(Vinhais) Sombrerón Seleccion_femenina_de_futbol_de_Canada Torax_en_tonel Theodora_(Händel) Taxus_pectinata Teresa_Cristina_de_Borbón-Dos_Sicilias Sardinella_jonesi Salix_argentea Tango_(flamenco) Síntesis_de_Wenker Tacuapi Tomás_Aragüés Tolstoísmo Spider-Man_(videojuego_de_2002) Thaleropis The_Fisher_King Sphaerobacter Speak_&_Spell_(album) Sergio_Andrés_Otálvaro Salarias_sinuosus Starokorsunskaya Stenoconalia_endroedyi Sancho_III_el_Deseado Sistemas_filosóficos Sonabia_(Cantabria) Timothy_va_a_la_escuela Teoría_del_Octeto Saint_Paul_(Alaska) Tony_Hateley Socialización_(economia) Saint_Luc Sinfonia_n_º_83_(Haydn) Templo_Shaolin Trasvase_del_Ebro Seleccion_de_futbol_de_Pueblo_Gitano Sittin'_on_the_dock_of_the_bay Teoría_del_valor_subjetivo Sobhuza_II Spinetta_Garcia Smaragdina_bertiae San_Francisco_de_Peleusí_de_Azogues Sarit_jadad Sierra_de_La_Silla Saint-Michel-de-la-Roë Tecnobahia Santurce_Antiguo The_days_of_the_phoenix Sebastião_José_de_Carvalho_e_Melo,_marqués_de_Pombal Tastil Santa_Maria_del_Popolo Serdar_Taşcı Sedum_fruticulosum

html map