Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Región_holártica Maina_javanes Michel_Chion Programa_almacenado Manuel_García_García_Perez Mielopoyesis Microeconómico Manuel_aguirre_de_tejada Los_reinos_pacíficos_de_Arcadia Redistribución Menil_Hubert_sur_Orne Meta_tag's Manuel_Humbert Michel_le_basque Luis_Carlos_Rejon Lucha_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Londres_1908 Matsudo,_Chiba Question_of_Faith Quiviesa Michael_Endara Manuel_Blasco Put_the_Needle_on_It Menadenium Provincias_de_Sudafrica Manuel_José_Ossandon Maria_Tiburcia_Haedo_Roldan Primer_Ministro_de_Zimbabue Lope_de_moscoso_osorio Premio_Sportske_Novosti Ludwig_Beck Matthew_Gregory_Lewis Greg_Yaitanes Protocolo_n.º_4_a_la_Convención_Europea_de_Derechos_Humanos Martin_Wagner_(arquitecto) Pueblo_de_los_Ordos Mariposa_búho Mario_Pesquera Provincia_de_KwaZulu-Natal Lola_Soler_Blanquez Mendez_Núñez_(D_63) Los_discipulos_de_Emaús_(Milán) Milicias_no_organizadas Master_billy_quizboy Provincia_de_kabul Michael_van_Praag Mildred_Pierce Ramjet Martin_Códax Quercus_kusaiensis Luis_Belló_Martinez Marginaleyrodes_tsinjoarivona Mecanica_clasica Region_economica_Volgo-Viatski Rapiña Manuel_Guirior

html map