Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Crónica_Ovetense Cueva_Negra Cyan_Man_F.S. Día_cero Cultura_de_la_Unión_Sovietica D_marsupialis Diadumeno Diabrotica_guttifera Diego_Fernández_de_Velasco_(gobernador_de_Yucatán) Dysphenges_rileyi Edificio_del_Banco_de_Castellon Corporacion_Radiotelevision_Espanola Cumbre_de_Paris Countryside_(Illinois) Digestión_mecanica Cristobal_de_Mondragón Alex_Maclean Davide_Chiumiento Dídac_Fàbregas_i_Guillen Doellia_cafra Edgardo_Abdala Discrepancia Cristian_Noriega Daria_Nicolodi Deportes_Cobreloa Doassansiales Cuauhtlatoa Currywurst Alma_ranchera Cálculo-λ Cotopaxi_(volcán) Cámara_del_tiempo_hiperbólica Division_política_de_la_Republica_Popular_China Diego_de_Almagro_(ciudad) Cuarto_oscuro_(sexualidad) Copa_de_Clubes_de_Asia_1993-94 Amphithalea Alexander_Jaramillo Doradura Dominic_Mintoff ERICAM Donuea Alonso_lobo_de_medina_sidonia Cruz_Tenepe American_International_Pictures Distrito_de_grenoble Diario_El_Norte_(San_Nicolás) Amytornis_housei Crocodrile_class_250 Departamento_de_Neembucú Alejandro_Fernandez_(album) Cristo_Negro,_Señor_de_San_Román_(Campeche) Cruz_pattée Cristianas Doctores_(estacion)

html map