Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Historia_europea Gīlān Aprendizaje_holistico Arche_de_la_Défense Hyphessobrycon_epicharis Apolinar_Salcedo_Caicedo Aragon_Sat Morirás_en_Chafarinas_(novela) Grupo_Halcon Hidarnes_(hijo) Miniestadio_de_anoeta Hits_(álbum) Moelan-sur-Mer Hans_Jurgen_Pohmann Ministerio_de_Energía_de_Chile Higuera_junto_a_Aracena Andreina_Acevedo Anthelephila_jelineki Arbol_genealogico_de_la_Casa_de_Guisa Autovía_del_Duero Arquitectura_del_neoclasicismo Andres_Hernández_(conquistador) Anthelephila_laosensis Anna_Rosenstein Hatten Guerra_Gotica Antonio_Jesús_Vázquez_Munoz Guebenhouse Gyninae Antennequesoma_longissima Guatimozin Huracan_King Aralia_javanica Architectonica_reevei Monségur_(Pirineos_Atlánticos) Montanas_Akaishi Haudonville Ano_786 Moa_(Holguín) Hebbel Asociacion_de_la_industria_discografica_de_Estados_Unidos Asociación_de_Empresas_Constructoras_de_Ámbito_Nacional Anatomia Ara Ayos Hispano-flamenca Auvillars Hipotesi Atkinson_Mills IAM_Cycling Guaitarilla IBM_PC_BIOS Autódromo_do_Estoril Antonio_Arenas_Merino Mingachevir

html map