Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Jerónimo_Carrión Juan_José_de_Espino_y_Alvarado Joseph_Sheridan_Le_Fanu Juan_Carlos_Jimenez Jean_Joseph_de_Laborde La_Alberca_de_Záncara León_Caja_Espana Jacob_Aagaard John_Williams_(compositor) Islas_Rata José_Rafael_Fello_Meza Jinete_de_Dragón Lachapelle_(Tarn_y_Garona) Joaquin_Clausell José_Reinaldo_de_Lima Limnobiina Julián_Suárez_Inclán Las_Moraditas Instituto_de_Estudios_Europeos_(Universidad_San_Pablo-CEU) Internet_de_las_Cosas Joaquin_Pasos José_Maria_Cullen Junta_de_Auxilio_a_los_Republicanos_Españoles_(JARE) La_inconsciencia_de_Uoho_(álbum) LASS Joaquín_Sánchez_Garrido Ischnocentrum José_Gonzalez_Morfín Juan_Raffo Jacques_de_Serizay La_Sonnaz La_Goulafriere Kihei_Tomioka Irene_Garcia_Macías It_Won't_Be_Soon_Before_Long Lancia_Delta_20/30hp La_Sinistra_-_L'Arcobaleno Litisconsorcio Ley_del_Talión Lionel Isla_incahuasi Jose_Aristida_Alfredo_Caro Jean_Marc_Nattier_el_Joven Le_Juch Karl_Schinkel Konstantin_Chernenko Lake_Lindsey_(Florida) IrDA José_María_Butrón_Pareja Landres_et_Saint-Georges Isla_Redonda_(Sevilla) LHS_288 Jardin_Botanico_de_la_Universidad_de_Birmingham Ki_hiragana Joseph_Philippe_de_Clairville

html map