Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Granada_Tipo_91 RWR Malthinus_flaveolus Microrregião_de_Cotegipe Llardecans MiG_17 Lucé-sous-Ballon Mayte_Para_Torres Región_de_Aisén_del_General_Carlos_Ibáñez_del_Campo Pueblo_de_Calviá Mariya_Paseka Los_Sims_de_Vacaciones Gopherus_flavomarginatus Gonempeda Mario_Pacheco Metodo_de_alfabetización_"Yo_si_puedo" Mariotto_Albertinelli Problema_de_los_universales Profetas_del_islamismo Maria_Leszczynska Lomba_da_Fazenda Manni_Burgsmüller Príncipe_de_Belmonte Marko_Todorović Ramon_Canas_Montalva Primera_División_de_Barbados Lászlo_Jozsef_Biró Ratchet_&_Clank_Future:_A_Crack_In_Time Maximilian_C_Jehuda_Ewert Lost_&_Found_(álbum) Proceso_Hall_Héroult Mercader Mar_de_Arabia Maquina_de_trabajo Medalla_de_la_NASA_al_Servicio_Público_Distinguido Martin_Sinner Raúl_Montero_Cornejo Grabowskia Razzoli Praydinae Pycnosiphorus_vittatus Pristipomoides_filamentosus Pseudophoxinus_crassus Quezalguaque Prohierodula_nigrispinis MPGE_4 Psicología_social_(psicología) Luisón Real_Archivo_de_Simancas Mercado_ben_thanh Metro_de_nueva_york Marigny_en-Orxois Límite_inverso Primera_guerra_del_congo Puzzle_Pirates

html map