Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Chinchimbacal Wiley_Peck Xavier_Vallès Zoologico_y_Jardín_Botanico_de_Santillana_del_Mar Condado_de_Erice William_Sublette Acumulador_(informática) Charles_Richard_Tooby Afu-Ra Constituciones_de_Anderson Wollongong_Community_FC Viking_Battle_for_Asgard Vaisigano Contramedida Agustín_Arrieta Zona_intertropical Continuo_homosexual-heterosexual Aeropuerto_de_Alakanuk Abel_San_Martín Cinnyris_regius Chrysanthemum_decurrens Agustín_Caimi Valdoie Vidrieras_(serie_filatelica) Wang-an Aeropuerto_de_Cali-Alfonso_Bonilla_Aragon Contraste_de_hipótesis Ageneiosus_pardalis Viacão_Aérea_Rio_Grandense Club_Deportivo_Iván_Mayo Víctor_José_Vesco City_Hall._La_sombra_de_la_corrupción Vegetarianismo_en_la_India Acrocomia_sclerocarpa_var_wallaceana Villefrancon Conquista_de_Michoacán Cierre_de_bayoneta Al_Faisaly Albatros_cohete Wta Airport_(Metro_de_Boston) Comision_Barroso_II Zoológicos_y_acuarios_del_Uruguay Ajo_andaluz Combretum_obtusatum Condado_de_tipperary Conflicto_Sino-soviético Comando_de_Aviacion_Naval Acrocefalia Zoothera_piaggiae Al-Shehbaz Vt-100 Condado_del_Paraiso_del_Lomo_del_Grullo Aladag Woodstock_Inglaterra

html map