Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Altica_albicornis Dromón Cəbrayıl_(raion) Czernaevia Dinastía_Altavilla Derek_Jacobi Diócesis_de_Barcelona Cáncer_linfático Crisis_del_Sputnik Cyrtonus_angusticollis Dado_(juego) Ali_Farka_Touré,_le_miel_n’est_jamais_bon_dans_une_seule_bouche Distemper_(banda) Aluvial Dawn_of_the_Replicants Cuarta_guerra_sagrada Dawlatābād Drama_místico_en_honor_de_Nuestra_Senora_de_la_Cabeza_de_Zújar Alfonso_de_Torres Distritos_de_París Alivio_del_sufrimiento César_Franck Crique_ardéchoise Curcy_sur-Orne Amaranthus_hybridus_subsp_hybridus Dysdera Domine,_quo_vadis? Dirk_Benedict Cuartango_(Álava) Distrito_de_Oborniki Desautomatizaciones Dabâca Diccionario_de_rima Almaciga Ducado_de_Morella Cuevas_de_Barabar Difusión_de_Mie Dios_salve_al_Zar Diócesis_de_Dumio Alekséi_Vvedenski Ammi_procerum Crazy_Rally Alison_Peers Dulce_Maria_Espinosa_Saviñón Curvilíneo Departamento_de_itata Cosmos_327 ERepublik Dance_Electronic_Albums Crisis_económicas Disteleología Defender_(álbum) Distribucion_mundial Aline_Marney Echidnopsis_framesii

html map