Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bandeira_(Minas_Gerais) Batalla_de_Roliça Campeonato_Brasileno_de_2012_-_Serie_B Catalina_Huanca Carretero_y_Jiménez,_Anselmo Cactus_sulcolanatus Chandrasekharania Bahía_de_chetumal Canelas_(Vila_Nova_de_Gaia) Calle_23_Avenida_Ely/Court_Square_(estación) Chaguarpamba_(cantón) Balsamilla Borís_Pavlovich_Belousov Centesimus_annus Casilla_de_verificación Baume-les-Dames Casciago Blackmores_Night Chaoui Center_for_Applied_Linguistics Bartolomeu_lourenco_de_gusmao Capitulos_de_Microid_S Brahmin Central_Hidroeléctrica_Rincon_del_Bonete Buena_Vista_(Humacao,_Puerto_Rico) Bougneau Brunellia_rufa Castilla_(L-52) Bendigo Barrolandia Chabaquíes Bitid_Fast_I_Vitid Big_Hits_(Hide_Tide_and_Green_Grass) Caluromys_lanatus Batasunnis Baolia_bracteata Basilea_i Batalla_de_velez-malaga Baston_de_Laredo Caso_de_posición Carlos_Fernando_Galán Barther_Oie Cd-r Basílica_de_Santa_Prassede Bakı Cara Bobadal Catoblepas Balcarceño Bmp-2 Casa_Grand_Bourg Bazoches-les-gallerandes Baltazar_astorga Bell_214 Barrio_Normandía

html map