Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Colaptes_rivolii Veronica_Lozano Xero Vuelta_a_la_Comunidad_de_Madrid_sub-23_2013 Voluntary_City Agroiconota_gibbipennis William_H_Gates_Sr Waltenheim-sur-Zorn Yakuza_(desambiguacion) Condado_de_Estill Adro Alcion_ultramar Colpodium_wrightii_subsp._flavum Agrupación_Congoleña_por_la_Democracia Volcan_Galán Codex_Calixtinus William_D._Nordhaus Aductor_menor_del_muslo Víctor_Gonzalez_Maertens Abat Condado_de_Pulaski_(Illinois) Codex_Beratinus Agrostemma_chalcedonica Valencia_C.F._Mestalla Cheula Colaptes_atricollis Ada_lenguaje_de_programacion Adelb. When_you_wish_upon_a_weinstein Chiquilla_Greco Voto Vialas Cissac_Medoc Achatocarpaceae William_Ronald_Reid Concepción_Las_Minas Vallecaucanos Adolfo_R._Taylhardat Villasidro Yosai_Kikuchi Abril_de_1977 Albiorix_edentatus Conferencia_Internacional_sobre_armonizacion_de_requisitos_tecnicos_para_el_registro_de_productos_farmaceuticos_para_uso_humano Xenoligea_montana Vœlfling_lès_Bouzonville Villaobispo_de_otero Villamoronta Academia_de_Ingenieros_del_Ejército Alberto_Robledo_Nieto Yacaré_tinga Colato Aglaonema_griffithii Villy-en-Trodes Abante_(hijo_de_Celeo) Agua_fuerte

html map