Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Allastena_eminens ENCE_Energía_y_Celulosa,_S.A. Día_y_noche Duklyon Edad-mamifero_Divisaderense Diputados_del_Reino_de_Aragón Corydoras_areio Distrito_de_Bandipore Djebel_Aissa Cross_Border_2008_II Daniel_Barros_Grez Diplolepis Edgar_Everaert Amrod Cymbidium_sinokanran Damián_Luengo Alfonso_Fernandez_de_Valencia Alì_(Italia) Dreadlocks Domnon_les-Dieuze Conversión_de_san_Pablo Cristian_Báez Cámara_IP Croton_tenuis Danziger_StraBe Diamante_(departamento) Altan_Urag Division_política_del_Imperio_ruso Edificio_Banco_Santander Alfa_Romeo_8C_Spider Desierto_de_El_Vizcaino Alkankegi Economía_de_Arequipa_(ciudad) Deificación Economía_de_Botswana Ecce_Ancilla_Domini Crataegus_laevigata_subsp._carnoviensis Cornicina Diplachne_vulpiastrum Alwaqqashí Democracia_radical Copla_real Domingo_López_Chaves Delfinio Cueva_del_Hundidero Corégono_picudo Alholva Cymbidium_verecundum Cultivo_de_tejidos_vegetales EMF_(grupo) Cosquín_Rock Demajagua Cortes_de_Lérida_(1460) Dimitriy_Muravyev Dupiaza

html map