Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bill_haley_y_sus_cometas Brahamanas Castanheira_(Mogadouro) Bursera_schaffneri Campeonato_Mundial_de_Natacion Carmiel Azucena_Martínez Blumea_caffra Bandera_de_Sahara_Occidental Bombardeo Blau_Weiss Belmont-Sainte-Foi Barrio_de_Delicias_(Madrid) Campeones_de_torneos_de_Grand_Slam_(single_femenino_junior) Bangladeshí Carmen_del_Moral Boraro Central_Español_Futbol_Club Balneario_de_Lanjarón Bolonia_fc Cañon_de_las_Buitreras Cecil_M._Hepworth Breto Café_Landtmann Años_130 Capoclytra_endroedyyoungai Castillo_Sandsfoot Basílica_de_Guadalupe_(Mexico) Blood_for_blood Celsia_barnadesii_subsp._floccosa Blechum_pyramidatum Campet_et_Lamolere Black_mesa_este Batalla_de_dara Basico_(álbum_de_Alejandro_Sanz) Cervelo Cerro_Teotepec Basilica_Menor_y_Convento_de_San_Francisco Biopirateria Baigts_de_Béarn COX1 Campo_Faurot Bezange_la_Grande Campeonato_nacional_de_futbol_americano_de_la_Division_II_de_la_NCAA Binson_et-Orquigny Boomtown Britania_Romana Cantón_de_Château-Landon Billet_~Osanaki_Natsu_no_Binsen~ C._J._Pierce Banco_Asiatico_de_Desarrollo Beauregard_(Misisipi) Bradenton_(Florida) C.D._Castellón Carlos_Irigoyen_Ruiz

html map