Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Osvaldo_Brandao Pico_de_Gallo Permitividad_del_vacío Noyelles_les-Vermelles Pistia_natalensis On_every_street Pioneer_5 Pata_Etchegoyen Phocoena_phocoena Poema_epico_culto Nemacheilus_smithi P._C._T. Orestias_gilsoni Oso_de_peluche Persecucion_religiosa_de_1934_en_Espana Portel_des_Corbières Peshtera Periquito_serrano OLE_Automation Paurometábolo Orden_arquitectónico Pavonia_typhalea_var._nemoralis Pais_romanico Política_de_Letonia Pero_Guillén_de_Segovia Patriotas_FC Oscar_Miró_Quesada Orchidea._Niterói Parque_nacional_del_cilento_y_valle_de_diano On_my_way_(canción_de_Lea_Michele) Phalaenopsis_bella Mújica Nicolas_Paganini Paraiso_(cantón) Occidente_cristiano Método_sociologico Plaza_de_toros_de_Cuéllar NextRadioTV_(Grupo_de_Comunicación_de_Francia) Pedro_Luis_Falla Pehr_Lofling Natacion_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004_-_Estilo_libre_100m_masculino Pietro_Pacini Nigrasialeyrodes_convexus Pago_Florentino Núcleo_Geniculado_Lateral Politica_de_Seguridad_Democratica Pachidendron Músculos_interóseos_palmares Pedro_jiménez Perro_siberiano Pentaria_dispar Natural_Disaster Oélilton_Araújo_dos_Santos Nova_Hedwigia Naciones_Surenas_Nacionalidades_y_Region_del_Pueblo

html map