Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Capricornis Carlos_Fernandez_Casado Campeonato_Europeo_de_Voleibol_Femenino_Sub-20_de_2010 Blast Centenario_del_Real_Madrid_Club_de_Fútbol C130_Hércules Bichos:_una_aventura_en_miniatura Bergen_Belsen Bandera_de_Uruguay Cable_de_Categoría_6 Bharatá_(Ramayana) Baculipalpus_clarencensis Biblioteca_Publica_del_Condado_de_Fresno BAP_Ferré_(DM-74) Carica_spinosa Carum_velenovskyi Capilla_de_la_Caridad_(Algeciras) Centro_de_Estudiantes_de_Ingenieria_"La_línea_recta" Cfr. Balon_de_Oro_2005 Beso_de_moza Beihai Boulevard_Voltaire Cd_laredo Carlos_Rovirosa Belmontia Bignonia_suberosa Canton_de_Santa_Barbara C_I_L Castillo_de_Jimena Catedral_de_Cordoba_(México) Beri_Beri Camp_Lazlo Byron_Rakitzis Calvo_Poyato Caballo_Nokota Año_398_adC Cazador_de_forajidos Carpín_dorado Banos_arabes_de_Santa_María_(Cordoba) Brignac_(Herault) Banda_Planetshakers Bas_et-Lezat Caramelización Baranoa_(Atlantico) Cavanilla_(Malvaceae) Cabernet_Vocal Casaleggio_Novara Casio_Parmense CA_Marbella Cavatina_(canción) Baquerizo_moreno Carbunclo Biblioteca_nacional_de_españa Año_1456

html map