Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Córtex_(Botanica) Amphigyra_alabamensis Cromo_(mitologia) Descartes_a_Kant Discula_oxytropis American_Enlightenment Alphonse_Louis_Pierre_Pyrame_de_Candolle Alzatea Distrito_de_los_lagos_de_Masuria Decimononica Driver:_Parallel_Lines All_kinds_of_everything Digital_Video_(DV) Amok_(libro) Cromosomas_en_escobilla Echinopsis_puquiensis Dasyatis_rudis Cuervo_Hawaiano De_borde_duro Cumbre_America_del_Sur_Paises_Arabes Edicion_digital_de_imagenes David_Bale Cultura_Latina Corticarina_brooksi Decataphanini Disparador_de_la_crisis_(Convulsión) Cráter_Fra_Mauro Easton_(condado_de_Marathon,_Wisconsin) Alfoli Directorio_de_Pueyrredon Distrito_de_Florac Danaide Dryopteris_wallichiana Alsiprés Alvaro_Genaro_Carrillo_Alarcon Deuterodon_rosae Corporacion_Nacional_del_Cobre_de_Chile Copa_del_Generalísimo_de_futbol_de_1940 Distrito_de_Banská_Bystrica Alfred_Henry_Bromell Distrito_de_Boriziny Diacantha_neumanni Alvaro_Adrian_Núnez DO_Bierzo Divinities_Twelve_Dances_With_God César_del_Campo Cáceres_2016 Cromosoma_21 Dmitri_Ivanovich_Litvinov Economia_de_la_Comunidad_Valenciana Diptychus_sewerzowi Divya_Prabandha Daniel_Monzon Always_and_Forever_(álbum_de_Planetshakers) Alluaudiopsis

html map