Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Hierba_pajonera Guillermo_III_de_Orange-Nasau Hospital_de_San_Bartolome Angy_(Oise) Herminium Anarco-capitalistas Angel_de_Pedro_Cuesta Mortadelo_y_Filemon_El_elixir_de_la_vida Horizonte_de_experiencias Animaniacs:_Lights_Camera,_Action! Antonio_Alvarez_Pérez Aptosimum Archidiocesis Análisis_de_variable_real Anna_Katarina Guido_Reni Arrayan_de_Colchagua Artistas_Intérpretes,_Sociedad_de_Gestión Atalaya_(Rincon,_Puerto_Rico) Hestina_nicevillei Gráficos_(informática) Arnie_Weinmeister Arquidiocesis_de_Varsovia Aspidium_spinulosum Atysa_octocostata Antiláser Güespeda Halfdan_Hvitbeinn Antonio_delgado_y_roig Hypostominae Hakonarmál Attus_Navius Idioma_nivkh Anagallis_orientalis Hesione Arcugnano Ay_que_pesado Arteria_glútea Aphthona_lubischevi Halcon_selvatico_rayado Hammond_B3 Gullbringusýsla Artículo_VII_de_la_Constitucion_de_los_Estados_Unidos_de_América Asociación_Argentina_de_Football_Americano Area_metropolitana_de_Santa_Cruz_de_Tenerife_La_Laguna Harols_Sings_Arlen_/with_friend Atletico_Caroní Hilario_Chávez_Joya Auva Aniezo Andres_Sanchez_Hernandez Avex_Trax Gœrsdorf Guillermo_de_la_Mare Antis

html map