Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Riello_(Asturias) Rey_Bhumibol_Adulyadej Ténéré Resacosix_en_hispania Gioia_punctata S.A.Hammer Urtica_latifolia Relevos_4_x_100_metros_(atletismo) Trofeo_Teide_1993 Funayurei Municipio_de_Frelinghuysen_(Nueva_Jersey) Ulupica Río_Iamuná Fuerza_de_Guerra_Naval_Especial Trodontido_EK Municipio_de_Driggs_(Arkansas) Río_Sotillo Rio_Bergantes U_D_Almeria Universidad_Latina_de_Panamá Rosario_Garcia_Orellana Impago Rodríguez_Saa Rock_&_Pop_(estación_de_radio) Generador_de_vapor Riumors Rio_Darling Río_Verde_(Málaga) Rio_Marne_(Francia) Gia_Carides Relación_de_aspecto Triplophysa_edsinica Iglesia_de_San_Sebastian_(Merida,_Yucatan) UGC_29 Ty_i_ya Umiken Turning_Season_Within Iglesia_La_Lomita Unidad_1 Galeria_de_Arte_de_Ontario Rio_Yazoo Robert_Schomburgk Municipio_de_Mason_City Rial,_Noemí Germán_sierra Rhacochelifer_lobipes Rotterdam_Challengers Genisphindus_rotundus Románico_en_Aragón Rose_Madder Ruta_21 VLAN_Trunking_Protocol Ruud_van_Nistelrooy Rigny_la-Salle Genesis_Archive_2:_1976_1992

html map