Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Málaga_Hoy Nordur_thingeyjarsysla Ocno_Bianor Nogent-le-Bernard Parque_Nacional_maritimo_terrestre_de_las_Islas_Atlánticas_de_Galicia Pampa_de_achala Pandemia_de_gripe_A_(H1N1)_de_2009_en_América Panax_quinuefolius_var._obovatus Ponti_sul_mincio One_Time_Password Pantano_de_la_Minilla Porfirio_Conde_Ramirez Paul_Zumthor Piloto_primera_parte_(Lost) Patriarca_Bartolomé_I Opium_(historieta) Ocaña_(Colombia) Pete_Candoli Neurootologia Pisón_(usurpador) Nubecularioidea Peito Pinus_sylvestris Plaza_9_de_Julio_(Junín) Palacio_Judicial Palo_de_cuatro_carreras Parenty Pomme_d'api Plusmarcas_de_Espana_de_atletismo Opuntia_laevis Ophrys_truncata Polysolenia Parque_Roca Paul_Delos_Boyer Nicolás_Perez_Jiménez Nipponogarypus_enoshimaensis_okinoerabensis Noches_de_Bohemia_(Jerez_de_la_Frontera) Pedro_Téllez_Giron,_III_duque_de_Osuna Pena_Nieto Nihon_Taijutsu N_A. Números_retirados_de_la_NBA Nicholas_Jonas Pere_Balanà_Bonvehí Neila Pierre_Paul_Grasse Nemocon Oscar_1945 Parroquia_Pedro_Briceño_Mendez OKB_156 Ocean_Beach_(San_Diego) Piratas_del_Caribe_El_Fin_del_Mundo Museo_de_Florence_Nightingale Newell_(Iowa) Pervomaiski_(Goriachi_Kliuch,_Krasnodar)

html map